Het Clun Forest Ras

Oorsprong 

Clun Forest schapen zijn genoemd naar het stadje Clun in de Clun Forest Vallei, in de zuidwestelijke hoek van Shropshire en in de buurt van het graafschap Powys. De Clun Forest is een bergachtig gebied. Veel Clun koppels zijn gehouden voor jaren in de heuvels, terwijl anderen leefden in de weilanden van het gebied. De Clun Forest is een vruchtbaar, sterk en flexibel ras. De ooien kunnen lammeren tot zeker 7 à 8 jaar, maar ook nog wel op 12 jaar. Onze ooi heeft dat nu dus op 13-jarige leeftijd gedaan!

 

Het ras Clun Forest is ontstaan in het midden van de vorige eeuw. Het is evenals zoveel rassen in Groot-Brittannië voortgekomen uit kruisingen van andere rassen.

 

De Shropshire Down en de Welsh Mountain hebben waarschijnlijk het meest bijgedragen aan het ontstaan van dit ras. Vanaf 1850 tot 1890 had het ras slechts een lokale bekendheid. Het kwam voornamelijk voor in de omliggende bossen (forests) in het heuvelachtige gebied bij de oude marktstad Clun (vandaar de naam) in Zuid Shropshire, vlakbij de grens met Wales.

 

Vanaf 1837 is regelmatig in documenten verwezen naar de vele uitstekende kwaliteiten van de Clun. De gehardheid en vruchtbaarheid van het ras waren het gevolg van natuurlijke selectie en schapenkennis gebaseerd op de geologische structuur van het Clun Forest gebied.

 

Na 1900 kreeg het ras steeds grotere bekendheid vanwege het grote aanpassingsvermogen aan bodem en klimaat en heeft het zich snel verspreid over Engeland, Wales en Schotland. Ook de vruchtbaarheid en de prima moedereigenschappen hebben daar aan bijgedragen.

 

In 1925 werd het Clun Forest stamboek in Groot Brittannië opgericht en nadien heeft het ras vanwege de vele goede eigenschappen ook buiten het land van herkomst meer betekenis gekregen.

 

Het Clun Forest schaap is een vlees/wol ras. Het is een vruchtbaar ras; het aantal levend geboren lammeren ligt rond 1,7. Circa 70% van de ooien werpt op éénjarige leeftijd. De ooien lammeren gemakkelijk, zelden is hulp nodig bij de geboorte. De ooien zijn melkrijk en hebben zeer goede moeder eigenschappen.

 

Vanwege de gemiddeld hoge leeftijd, 7 á 8 jaar, is de levensproductie aan lammeren doorgaans hoog. Het komt regelmatig voor dat ooien ouder dan 10 jaar nog lammeren grootbrengen.

 

De slachtkwaliteit van de lammeren is redelijk goed en bij de lichtere karkassen komt geen overmatige vetheid voor. De roomwitte vacht is van goede kwaliteit, 58 micron en een hoge mate van elasticiteit en daardoor veel gebruikt als breiwol.

 

Bron: Schapennet.nl